Autori
Ozimec, Roman ; Karoglan Kontić, Jasmina ; Maletić, Edi ; Matotan, Zdravko ; Frane Strikić
Vrsta, podvrsta i kategorija knjige
Autorske knjige, monografija, stručna
Izdavač
Program Ujedinjenih naroda za razvoj
Grad
Zagreb
Godina
2015
Stranica
591
ISBN
978-953-7429-51-5
Ključne riječi
tradicijske sorte, bioraznolikost, zaštita, krajobraz, pasmine
(Traditional varieties, biodiversity, protection, landscape, breeds)
Sažetak
Veći dio bioraznolikosti koju danas nalazimo u Europi nastala je međudjelovanjem prirode i čovjeka. Danas je ruralni prostor Hrvatske suočen s depopulacijom, a time i gubitkom tradicijskih poljoprivrednih djelatnosti , što rezultira gubitkom tradicijskih , izvornih i udomaćenih, sorta i pasmina diljem cijele Hrvatske pa tako i na području Dalmacije. Te su pasmine i sorte najčešće nastale u lokalnim uvjetima, mijenjajući se tijekom stoljeća kako ih je čovjek birao i prilagođavao svojim potrebama, te su kao takve vrijedan izvor genske raznolikosti. S druge strane, već se desetljećima borimo protiv promjena u tradicionalnom, ruralnom krajobrazu , prije svega planinskih i otočnih pašnjačkih površina, gdje su izvorne pasmine savršeno oruđe za očuvanje prirodnih staništa i karakterističnih kulturnih krajobraza budući da su bolje prilagođene staništu od suvremenih, visokoprinosnih pasmina. Nažalost, upravo je ekonomski manja isplativost tradicijskih pasmina i sorti jedan od glavnih razloga njihovog nestanka, kao rezultat promjena u poljoprivrednoj praksi i zahtjevima suvremenog tržišta. Svjestan potrebe očuvanja izvornih i udomaćenih pasmina i sorta te njihovoj važnosti u ukupnoj bioraznolikosti Državni zavod za zaštitu prirode objavio je 2011. godine Zelenu knjigu izvornih pasmina Hrvatske, publikaciju koja na opsežan način obrađuje važnost tradicijskih pasmina u modernom društvu. Na jednom mjestu sažet je prikaz domestikacije, rasprostranjenosti, tradicijske upotrebe i izvornosti domaćih životinja, njihov utjecaj na okoliš, krajobraze, staništa i bioraznolikost, kao i analiza te procjena ugroženosti svake pojedine pasmine. Također, donosi pregled izvornih i nedovoljno poznatih pasmina, što predstavlja biokulturno bogatstvo naše zemlje.
Ova, Bijela knjiga obrađuje tradicijske sorte i pasmine Dalmacije te predstavlja važan korak u inventarizaciji postojećeg stanja ove regije s iznimnom bioraznolikosti te približava važnost tradicijskih pasmina i sorta široj javnosti. Na sveobuhvatan način donosi informacije o svim pasminama domaćih životinja te vrstama i sortama kulturnih biljaka koje su se pokazale važnima za život čovjeka kroz stoljeća na ovom prostoru. Knjiga je neprocjenjiv izvor dodataka svakoj biblioteci koja cijeni Dalmaciju, njenu izvornost, tradiciju i bioraznolikost. Knjiga je podijeljena u opći i specijalni dio. U općem dijelu daje se bogati pregled povijesti i geografskih osnova Dalmacije, geološke, hidrološke, klimatske i krajobrazne značajke, staništa i bioraznolikost, razvoj poljodjelstva, genetičke osnove nastanka sorta, zakonodavni okvir te ukupna bioraznolikost te osobna prirodoslovna karta Dalmacije i Hrvatske. U specijalnom dijelu opisane su 22 tradicijske sorta masline, 34 tradicijske sorte vinove loze, jedna sorta žižule, pet sorta rogača, 11 sorta šipka, jedna sorta murve, 11 sorta smokve, jedna sorta četruna, limun, jedna sorta mandarine, tri sorte naranče, šest sorta bajama, po jedna sorta nešpole i oskoruše, četiri sorte trešnje, osam sorta maraske, te po jedna sorta jabuke i tršlje, dinje, brokule, artičoke, endivije, salate, cvjetače, raštike, blitve, kozjaka, boba, graha, sjekirice, slanutka i rajčice, po dvije sorte kupusa, češnjaka i luka. Nadalje u knjizi su opisani tradicijske sorte agave, broća, buhača, brnistre, leće, lucerne, slanutka, vučike bijele, duhana, krumpira, ječma, kostrika, kršina, kukuruza, oštrice, pira, tvrde pšenice brkulje, raži i sirka. Od začinskih i ljekovitih biljaka opisane su smrič, smilje, indijska smokva, kapar, riga, divlja riga, lovor, šparoga, mirta, ilirska perunika, sunovrat, komorač, matar, bosiljak, kadulja, lavanda, ružmarin, primorski vrisak i planika. Pored tradicijskih sorta u knjizi su opisne i pasmine konja, magarca, goveda, ovce, koze, svinje, psa, kokoši, purana, goluba i medonosne pčele. Uz opise, knjiga je bogato ilustrirana krajobraznim prostorima Dalmacije kao i slikama tradicijskih sorta i pasmina Dalmacije.
Znanstvena područja: agronomija, etnologija, ekologija, biologija, biotehnologija, ekonomija, povijest
Izvorni jezik
Hrvatski