ADIPA-INA BALENEOLOŠKA SKUPŠTINA ZA 2022.

ADIPA održala Godišnju Skupštinu za 2022. godinu, opet u novom formatu

ADIPA-INA BALENEOLOŠKA SKUPŠTINA ZA 2022.

Napisao: R. Ozimec;

Fotografije: Gordan Polić, Roman Ozimec

Nakon godišnje skupštine za 2021. koja je prvi puta održana van Zagreba, i skupštinu za 2022. odlučili smo održati opet u Varaždinu. U suradnji s našom prijateljskom i suradničkom institucijom, dogovorili smo je u vrhunski uređenom potkrovlju Gradskog Muzeja Varaždin (GMV) u palači Herzer. Kao i prethodne, i ove godine skupštini je prethodio istraživački balneološki teren kojim smo obišli 6 iznimno zanimljivih lokacija te termalnih, zaslanjenih i običnih izvora.

Kao i prethodne godine, krenuli smo ujutro društvenim kombijem, kojeg zajedno koristimo s udrugama DDISKF i Freatik, s Agronomskog fakulteta u Zagrebu. Prvi na redu bio je stari grad Kalnik kod kojeg smo uzorkovali mali protočni kaptirani izvor, ali i područje oko starog grada.

Stari grad Kalnik; Foto Gordan Polić i Roman Ozimec

Nakon Starog grada, prebacili smo se uskim makadamskim cestuljcima preko Kalnika i spustili u selo Slanje, koje je ime dobilo po zaslanjenom izvoru smještenim neposredno uz rijeku Bednju. Nažalost, vrlo muljevit izvor iz kojeg periodički izlaze mjehuri plina, vjerojatno mješavine H2S i CO2, nije baš prikladan za uzorkovanje, kao ni kratki vodotok, ali smo dali sve od sebe. Organoleptička proba vode ukazuje na povećanu zaslanjenost uslijed otopljenog NaCl, ali i gorki okus koji nevjerojatnije potječe od soli magnezijevog karbonata i magnezijevog sulfata.

Zaslanjeni izvor u Slanju; Foto Roman Ozimec

Na putu prema Varaždinskim Toplicama, stali smo uz izvor Leskovečki curek, koji se nalazi u selu Leskovec Toplički, odmah uz cestu. Radi se o malom kaptiranom izvoru kod kojeg voda istječe iz inox cijevi te pada u odvodni kanal zatvoren inox rešetkom te je, nažalost, vrlo nepovoljan za uzorkovanje.

Leskovečki curek Foto Roman Ozimec

Nastavljamo do Varaždinskih Toplica i vanredne arheološko-kulturno-ekološke cjeline, Rimske terme, koja se nalazi praktički u samom centru naselja. Odlično očuvani ostaci iskopanih rimskih termi Aquae Iasae, nastali su u 4. stoljeću, za vrijeme cara Konstantina, ali se smatra da je korištenje već prethodno uređenog termalnog izvorišta započelo barem u 1. st. pr. Kr. kada je cijelo područje termi bilo svetište posvećeno nimfama. U centru rimskih termi nalazi se izvorište termalne vode, koju smo izmjerili i ima čak 57,6°C! U izvorišnom bazenu malo toga može preživjeti takvu temperaturu, ali sve je prekriveno matriksom u kojem se sigurno nalaze cijanobakterije, a vjerojatno i druge bakterije, možda i hife gljiva.

Uzorkovali smo planktonskom mrežicom, pa ćemo provjeriti da li smo možda utvrdili i faunu, puževe,  ljuskare (Ostracoda) i veslonošce (Copepoda).

Rimske terme u Varaždinskim Toplicama; Foto Roman Ozimec

Nakon odmora i marende u obližnjem parkiću, priključuje nam se i Miro te krećemo za Podevčevo obići izvorište subtermalne vode i novotkriveni bazofilni cret, na kojeg nas je uputio Dudo. I doista na padini po kojoj cure curci subtermalne vode nalazimo krasno zasigano stanište bazofilnog creta, uzorkujemo mahovine, faunu, a nakon dugotrajnog buljenja, Neven nalazi i plodište cretofilne gljive (-:

Bazofilni cret u Podevčevu; Foto Roman Ozimec

Sunce već lagano zalazi, ali ostala nam je još jedna lokacija, Izvor u Belskom dolu. Parkiramo uz brojne aute jer mnogi dolaze na samo izvorište po vrhunsku pitku vodu. Uz uzorkovanje, i mi je pijemo. To je voda iz srca Ivanščice – našeg budućeg 13. Parka prirode SZ Hrvatske, koji obuhvaća 5 planinska masiva: Ivanščica (1060 mnv), Strahinjščica (847 mnv), Maceljska gora (718 mnv), Ravna gora (694 mnv) i Varaždinsko-topličko gorje (369 mnv ) te 5 rijeka: Bednja (133 km), Lonja (132,5 km), Sutla (91 km), Krapina (75 km) i Plitvica (65 km)!

Izvor u Belskom dolu; Foto Roman Ozimec

Točno u 19.00 u Muzeju u Herzerici počinje godišnja Skupština ADIPA-e, na kojoj uživo sudjeluje 11 članova društva i 3 gosta, dok nažalost nismo mogli uspostaviti online prijenos.  Skupština počinje kratkim izlaganjem – predstavljanjem projekta RiverSide Environmental and genetic inventory biodiversity study of the Natura 2000 area(HR2000364; HR5000014) in the Mura-Drava Regional Park in Koprivnica-Križevci County with guidelines for: monitoring, research, promotion, education, conservation and protection, with the suppression of invasive species.

Slijedi program Skupštine sukladno dnevnom redu, a detalji će biti navedeni u Zapisniku. Ipak istaknimo da smo u ADIPA-u uključili 2 nova člana. Nakon Skupštine, redovita zakuska u kojoj dominiraju izvorni domaći proizvodi, a prije odlaska pregledavamo svježe uređene listove herbarija, crteže i entomološke kutije našeg legendarnog profesora Košćeca.

Novouređeni crteži, herbarski listovi i entomološkekutije prof. Košćeca; Foto: R. Ozimec

te obilazimo Izložbu Kaj su jeli naši stari.

Detalj izložbe Kaj su jeli naši stari, GMV; Foto: Roman Ozimec

Još jednom se zahvaljujemo našem domaćinu Gradskom Muzeju Varaždin, posebne zahvale ravnatelju (Miran Bojanić Morandini) i kustosu Prirodoslovnog odjela (Dr. sc. Mišel Jelić). I, zaključno, kako su reakcije članova na koncepciju i organizaciju Skupštine i ove godine iznimno pohvalne, potrudit ćemo se da i naredna (izborna) Skupštine prođe na sličan način.

Prilog:

Program godišnje skupštine za 2022. g.

Subota, 04.03.2023.

Terenski dio Programa: Varaždinski slano-termalni izvori

09.00   Pokret društvenim kombijem (8 mjesta) s AFZ u Zagrebu (ispred Biota jdoo)

10.30   Stari grad Veliki Kalnik: obilazak lokaliteta

11.30   Slani izvor Slanje: obilazak lokaliteta

12.25   Izvor Leskovečki curek, Leskovec Toplički: obilazak lokaliteta

13.00   Termalni izvor u VŽ Toplicama: obilazak lokaliteta

14.00   Subtermalni izvor i bazofilni cret u Podevčevu: obilazak lokaliteta i marenda

15.30   Izvor u Belskom dolu: obilazak lokaliteta

16.30   Pokret za Varaždin: obilazak lokaliteta

17.00   Dolazak u Varaždin

17.15   Obilazak centra grada Varaždina: kava (čaj) i kolač u Gradskoj kavani

18.55   Dolazak u GMV na Godišnju skupštinu

nakon skupštine catering

Dnevni red Godišnje skupštine

Uvodna prezentacija: Projekt RiverSide

  1. Uvodna riječ predsjednika
  2. Definiranje kvoruma, odabir radnog predsjedništva i zapisničara
  3. Upoznavanje i prijem novih članova
  4. Izvještaji za 2022. (tajnički i blagajnički)
  5. Provedene aktivnosti u 2022. i aktualne aktivnosti
  6. Prijedlozi daljnjih aktivnosti u 2023.
  7. Razno: članstvo, članarine, web stranica, iskaznice, članstvo u drugim udrugama, publikacije etc

 

ADIPA, © 2019